Tuoreet hedelmät, munat ja paljon muuta: jotkut elintarvikkeet eivät sovellu pakastamiseen. Tulevaisuuden pakastimet voivat kuitenkin auttaa ratkaisemaan tämän ongelman. ”Tämä on loistava uutinen ruokajätteen torjumiseksi!” kommentoi Aniset Mbida ohjelmassa ”Bonjour! La Matinale TF1” maanantaina 20. lokakuuta. Tällä hetkellä, jos yrität pakastaa tuoreen munan, se halkeilee eikä sitä voi syödä. ”Kun tuote on täynnä vettä, kuten omenat tai munat, sen sisään muodostuu jääkiteitä pakastuksen aikana. Ne rikkovat solut, eikä tuotetta voi enää syödä”, innovaatio- ja digitoimittaja selittää.
Kuinka uudet pakastimet toimivat?
Tulevaisuuden pakastusteknologian etuna on, että se säilyttää tuotteiden maun ja tekstuurin sisäänrakennettujen lokeroiden ansiosta. Pehmeällä juustolla tehty testi osoittaa, että se muuttuu täysin kovasta tuotteesta, jonka tekstuuri ei muutu. Tuote ei pilaannu.
Salaisuus piilee lokerossa, jossa tuote pakastetaan. ”Viimeisessä käytetään aaltoja, jotka estävät jääkiteiden muodostumisen”, selittää uuden teknologian asiantuntija, joka työskentelee myös lihan parissa. Uuden menetelmän ansiosta pala pysyy pehmeänä ja se voidaan valmistaa heti. ”Säilytämme kaikki vitamiinit, koska solut eivät rikkoudu”, lisää Bonjour! La Matinale TF1 -lehden kolumnisti.
Uusi tapa torjua ruokahävikkiä
Tämän pakastusmenetelmän ansiosta, joka helpottaa monien tuotteiden varastointia, voimme vähentää ruokahävikkiä merkittävästi, väittää Aniset Mbida. Toimittaja huomauttaa, että monet tuoreet tuotteet, jotka unohtuvat, päätyvät roskiin, koska niiden säilyvyysaika päättyy ennen kuin ne ehditään käyttää. Tällaisia pakastuskontteja ei kuitenkaan ole vielä saatavilla suurelle yleisölle. Ne ovat varattuja elintarviketeollisuuden ammattilaisille, jotka käyttävät niitä kalan, lihan ja jopa hedelmien pitkäaikaiseen säilytykseen. ”Nyt odotamme, että tämä tekniikka otetaan käyttöön tulevaisuuden jääkaapeissa”, kommentoi asiantuntija, joka jopa toivoo, että pakastelokeroista tulee vielä suurempia.