Maatalouskamarin tietojen mukaan suomalaiset kuluttavat yli 220 munaa vuodessa. Munat, joita on pitkään syytetty kolesterolitason noususta, ovat jälleen palaamassa lautasillemme. Mutta kuinka pitkälle voimme mennä? Onko järkevää syödä munia joka päivä vai kannattaako asettaa rajoitus? Tässä on muutamia vastauksia.
Ne ovat proteiinien, vitamiinien (A, D, B12), raudan, seleenin ja koliinin tiivisteitä. Lyhyesti sanottuna ne ovat todellinen ravitsemuksellinen helmi edulliseen hintaan. Anses muistuttaa ravitsemussuosituksissaan, että munat voivat korvata kokonaan lihan tai kalan ruokavaliossa, edellyttäen että proteiinin lähteet ovat monipuolisia.
Mutta nämä kiistat eivät ole uusia. 1970-luvulta lähtien munankeltuainen on ollut terveysalan ammattilaisten tarkkailun kohteena. Se sisältää noin 185 mg kolesterolia. Pitkään kuitenkin uskottiin, että ruokakolesteroli nostaa veren kolesterolipitoisuutta, joka on sydän- ja verisuonitautien riskitekijä.
Sen jälkeen tutkimukset ovat selkeyttäneet tätä käsitystä huomattavasti. Kolesteroli, jota saamme ravinnosta, vaikuttaa vain vähän veren kolesterolipitoisuuteen, koska maksa säätelee sen omaa tuotantoa. Toisin sanoen, mitä enemmän kolesterolia ruokavaliossa on, sitä vähemmän sitä tuotetaan. Siksi useimmat ihmiset voivat syödä munia ilman, että se vaikuttaa heidän rasva-arvoihinsa.
Muna on täysipainoinen elintarvike… ja epäoikeudenmukaisesti demonisoitu
Munien päivittäinen kulutus: mitä tutkimukset sanovat?
Nykyaikainen tiede on taipuvaisempi puoltamaan munien syömistä. Vuonna 2013 BMJ-lehdessä julkaistu tutkimus, johon osallistui yli miljoona ihmistä, ei löytänyt merkittävää yhteyttä yhden munan päivittäisen syömisen ja sydän- ja verisuonitautien riskin välillä. Sama pätee myös aivohalvauksiin.
Kaikki tutkimukset eivät kuitenkaan ole yksimielisiä. Vuonna 2019 JAMA-lehdessä julkaistu amerikkalainen tutkimus, joka perustui 30 000 henkilön tietoihin joita seurattiin 17 vuoden ajan, osoitti, että yli 300 mg:n päivittäinen ruokakolesterolin saanti (eli noin 1,5 munaa) lisää hieman sydän- ja verisuonitautien ja yleisen kuolleisuuden riskiä (+6 % puolella munalla päivässä). Nämä erot voidaan selittää vastaavilla ruokailutottumuksilla. Yhdysvalloissa munia syödään usein pekonin, voin tai paistettujen ruokien kanssa.
Lyhyesti sanottuna, yhden munan syöminen päivässä ei näytä olevan ongelma, mutta lautasen muut osat ovat yhtä tärkeitä.
Mitä kehossa tapahtuu, kun syöt paljon munia
Munan päivittäinen syöminen ei välttämättä tarkoita ”liikaa”. Ihmisellä, jolla ei ole aineenvaihdunnan häiriöitä, keho säätelee kolesterolitasoa hyvin. Kuitenkin diabeteksen, perinnöllisen hyperkolesterolemian tai sydän- ja verisuonitautien esiintyessä tutkijat havaitsevat joskus lisääntynyttä herkkyyttä. LDL-kolesterolin (”pahan” kolesterolin) taso voi nousta.
Sydneyn yliopiston tutkimukset, jotka tehtiin diabetesta sairastavilla potilailla, osoittivat myös, että ruokavalio, joka sisältää jopa 12 munaa viikossa, ei vaikuta kolesteroli- tai verensokeritasoihin … edellyttäen, että muu ruokavalio on tasapainoinen ja sisältää vähän tyydyttyneitä rasvoja.
Toisaalta tämän rajan pitkäaikainen ylittäminen, erityisesti rasvapitoisen ja kuitupitoisen ruokavalion yhteydessä, voi lisätä tulehdusta tai lipidien kertymistä valtimoihin. Näin ollen yksittäinen muna ei aiheuta häiriöitä elimistön toiminnassa, vaan kertynyt ylimäärä.
Munien käyttö: entä elintarviketurvallisuus?
Toinen, enemmän Suomeen liittyvä ongelma on laatu. Vuonna 2023 alueellinen terveysvirasto antoi varoituksen . Yli 90 % Pariisin kotieläintiloilla tuotetuista munista sisältää pysyviä orgaanisia epäpuhtauksia (dioksiineja, PCB-yhdisteitä, PFAS-yhdisteitä ). Nämä aineet kertyvät ravintoketjuun ja voivat pitkällä aikavälillä lisätä syövän ja hormonaalisten häiriöiden riskiä.
Toisaalta kaupalliset munat ovat tiukan valvonnan alaisia ja pysyvät turvallisina, mutta tämä varoitus muistuttaa meitä siitä, että munien runsas kulutus tarkoittaa myös tarvetta kyseenalaistaa niiden alkuperä.
Kuinka monta munaa voi siis syödä päivässä?
Suomen viranomaiset eivät ole asettaneet virallista ylärajaa. ANSES suosittelee vain monipuolistamaan proteiinin lähteitä eikä luottamaan yhteen tuotteeseen. Useimmat ravitsemusterapeutit pitävät 4–7 munan viikoittaista tai jopa yhden munan päivittäistä kulutusta kohtuullisena väestölle yleensä.
Muuten kaikki riippuu aineenvaihdunnastasi ja elämäntavoistasi. Jos olet urheilija, et tupakoi ja syöt vähän eläinrasvoja, yksi muna päivässä ei todennäköisesti ole ongelma. Jos sinulla on diabetes, ylipaino ja korkea kolesteroli , on parempi rajoittaa munien syönti kolmeen tai neljään munaan viikossa ja kiinnittää enemmän huomiota valkuaisiin ilman keltuaista.