Ehkä se on hyllyllä jääkaapissasi. Pullotettu sitruunamehu on kätevä, mutta onko se yhtä hyödyllinen kuin tuore sitruunamehu? Autamme sinua ravitsemusterapeutti Ann Guillonin avulla.
Pidätkö sitruunamehusta aamuisin? Lisää se päivittäiseen ruokavalioosi, ja se voi olla sinulle hyödyllistä. Ravitsemusterapeutti ja ravitsemustieteilijä Ann Guillon, joka on erikoistunut ruoansulatuskanavan häiriöihin, sanoo, että 50 ml:n lasillinen sitruunamehua voi tyydyttää neljänneksen päivittäisestä C-vitamiinitarpeestasi. ”Aikuisen suositeltu päivittäinen C-vitamiinin saantisuositus on 110 mg, eli 50 ml:n lasillinen sitruunamehua kattaa 20–25 % tarpeestasi. Suosittelen, että otat tämän tavaksi”, hän vakuuttaa.
Sitruuna sisältää orgaanisia happoja, kuten sitruunahappoa, jotka ovat hyödyllisiä ruoansulatusjärjestelmälle. ”Ne voivat auttaa vähentämään vatsan turvotusta”, sanoo Ann Guillo. Lisäksi lasillinen sitruunamehua, joka on laimennettu vedellä, auttaa ylläpitämään vesitasapainoa, erityisesti niille, joilla on vaikeuksia juoda vettä aamuisin. ”Se on erittäin hyödyllinen aamuisin; se stimuloi ruoansulatuskanavan toimintaa. Paras tapa juoda sitruunamehua on huoneenlämpöisenä tai lämpimän veden kanssa”, hän sanoo. Ole kuitenkin varovainen äläkä laimenna sitä liian kuumalla vedellä, koska se tuhoaa sitruunan C-vitamiinin.
Huomio: sitruunamehua ei suositella henkilöille, jotka kärsivät gastroesofageaalisesta refluksista tai ruokatorven tai mahalaukun tulehdussairauksista, kuten gastriitista tai haavaumasta. On parempi olla juomatta sitä liikaa ja laimentaa mehu runsaalla määrällä vettä, koska sitruuna on happamaista ja voi ärsyttää ruokatorven limakalvoa. Sitruuna voi myös olla aggressiivinen hampaiden kiilteelle, joten sitruunan nauttimisen jälkeen on usein suositeltavaa huuhdella suu puhtaalla vedellä.
Toinen sitruunan etu: se sisältää sitruunahappoa, joka on vastuussa sen kirpeästä mausta ja matalasta pH-arvosta. Ravintoaineiden sulattamisen ja muuntamisen jälkeen sitruuna vaikuttaa alkalisoivasti, kuten Ann Guille selittää: ”Sitruunan orgaaniset hapot muodostavat emäksisiä mineraalisuoloja, kuten kalium-, kalsium- ja magnesiumsitraattia”, jotka ovat yhdisteitä, jotka ovat hyödyllisiä kehomme oikealle toiminnalle.
Ole varovainen pullotetun sitruunamehun koostumuksen kanssa.
Pullotettu sitruunamehu ei omaa samoja hyödyllisiä ominaisuuksia kuin tuore sitruunamehu. ”Pasteurisointi mehun säilyttämiseksi voi tuhota osan C-vitamiinista ja lämpöherkistä antioksidanteista”, sanoo Ann Guille. Pullotettu sitruunamehu voi olla hyödyllinen tuote, mutta vain, jos se valitaan järkevästi. Vältettäviä ainesosia ovat lisätty sokeri ja säilöntäaineet.
”Joissakin tuotteissa olen nähnyt lisättyä kaliumsulfiittia, jolla ei ole mitään ravintoarvoa. Ja on parempi välttää mehuja, jotka on valmistettu tiivisteistä”, sanoo ravitsemusterapeutti. On parempi valita 100 % puhtaita kylmäpuristettuja mehuja, jotta sitruunan ravintoarvot säilyvät. Valitse mahdollisuuksien mukaan myös orgaanisella viljelyllä tuotettuja mehuja. ”Tämä auttaa välttämään torjunta-ainejäämiä,mikä on erityisen hyödyllistä mehun osalta”.