Tämä on yleisin tapa tarjoilla olutta, mutta se on myös huonoin: asiantuntijoiden mukaan tämä käytäntö on haitallista sekä maun että ruoansulatuksen kannalta.
Tänä aamuna olet kuin sumussa. Kuitenkin viime yönä sä pysyit järjissäsi: toisin kuin kollegasi, joka joi useita tuoppeja olutta, sä joit vain yhden. Täytyy sanoa, että se sai sut nopeasti paisumaan… kirjaimellisesti. Muutaman kulauksen jälkeen sä paisuit kuin tynnyri. Yleensä tämä ei häirinnyt sinua kovin paljon, mutta tällä kertaa ilta oli melko myrskyisä ja yö hyvin levoton. ”Nukuin erinomaisesti”, ihmettelee kollegasi, joka on pirteä kuin kurkku. ”Oliko sinun oluesi erilaista?” Ei, joit täsmälleen samaa juomaa.
Tiedät sen hyvin, koska kaadoit oluen itse. Ja juuri siinä on ongelma: siinä, miten täytät lasisi. Biologian professori ja CNRS:n tutkija Christophe Lavelin mukaan tarjoilemalla olutta tällä tavalla riskimme muuttua kaasutehtaaksi.
Älä juo pullosta.
Tiedämme, mitä ajattelet: ei ole olemassa 50 tapaa tarjoilla olutta; sinun tarvitsee vain kallistaa tuoppia oikealla hetkellä, jotta vältät läikkymisen. Kyllä, olut vaahtoaa, kuten olet todennäköisesti huomannut. Mutta et ehkä tiedä, että se on vain jäävuoren huippu. Sen pinnalle muodostuva valkoinen vaahto koostuu kaasuista ja pinta-aktiivisista aineista, jotka pitävät kuplat paikallaan, muistuttaa tutkija Christophe Lavelle, elintarviketeollisuuden asiantuntija. Mutta riippuen siitä, miten kaadat juoman, kuplat erittyvät enemmän tai vähemmän runsaasti, jatkaa tutkija.
Kallistamme usein lasia. Näin vältetään liiallinen vaahtomuodostus ja siten tsunamin syntyminen keittiön pöydälle. Valitettavasti näin toimimalla riskimme aiheuttaa sisäisen tsunamin. ”Kun juoma ei kaasuta lasissa, se vapauttaa kaasua… vatsassa”, selittää Christophe Lavel. ”Samasta syystä ei ole suositeltavaa juoda suoraan pullosta”. Mutta voitte olla varmoja: ”Kukaan ei ole vielä räjähtänyt juodessaan olutta”, täsmentää asiantuntija . ”Toisaalta, meidän on sitten vaikea hengittää ilmaa…” Vaahto, joka muodostaa suojaavan kalvon pinnalle, estää myös hapettumisen, huomauttaa oluen sommelier Gilberto Acchao. Ja kuten hapanta viiniä, hapettunut olut ei ole vain vähemmän maukasta, vaan myös vähemmän imeytyvää.
Siksi baarimikot tarjoilevat oluen aina pitämällä tuoppia pystyssä, vaikka se tarkoittaisi, että on odotettava hetki, kunnes kaasu poistuu, tai poistettava ylimääräinen kaasu lastalla. Vain tässä tapauksessa voidaan rikkoa sääntöä ” ei yli reunan ” !