Elintarviketurvallisuuden asiantuntijat varoittavat, että näiden astioiden hygienia on ratkaisevan tärkeää terveydelle haitallisten bakteerien ja sienien kertymisen estämiseksi.
Uudelleenkäytettävät pullot ovat nykyään korvaamattomia. Olitpa menossa kuntosalille, töihin tai vain matkalle, on tärkeää pitää mukana termos, jossa on vettä, kahvia tai muuta virkistävää juomaa, jota voi käyttää päivittäin. Elintarviketurvallisuuden asiantuntijat varoittavat kuitenkin, että näiden astioiden hygienia on erittäin tärkeää bakteerien ja sienien lisääntymisen estämiseksi.
Tässä yhteydessä Luis Riera, konsulttiyritys Saian johtaja, selitti Rac1:lle, että jopa ne, jotka valitsevat kertakäyttöiset muovipullot, ovat vielä suuremmassa vaarassa. ”Kertakäyttöisten pullojen uudelleenkäyttö johtaa bisfenolin (endokriinisen järjestelmän toimintaa häiritsevän aineen) kertymiseen elimistöömme.” Siksi Riera korosti, että on tärkeää valita erityisesti pitkäaikaiseen käyttöön tarkoitetut pullot ja luopua kertakäyttöisistä astioista.
Niiden oikea käyttö herättää kuitenkin edelleen kysymyksiä, koska pullojen oikea pesu ja desinfiointi jokaisen käytön jälkeen on avain terveyden turvallisuuden varmistamiseen. ”Ei riitä, että ne vain huuhdellaan nopeasti ja täytetään uudelleen”, asiantuntija varoitti. Asiantuntija antoi muutamia vinkkejä mikro-organismien poistamiseksi pulloista, jotka ovat herättäneet huomiota pandemian jälkeen.
”Missä vesi lämpiää ja jäähtyy jatkuvasti”
Suunnitellessaan strategioita näiden astioiden puhtaana pitämiseksi Saia-johtaja ehdotti useita vaihtoehtoja. Korkealaatuisemmissa pulloissa on yleensä pitkä harja , joka muistuttaa lasten pulloissa käytettävää harjaa ja on tarkoitettu säiliön vaikeapääsyisten kohtien puhdistamiseen. Tämän harjan käyttö yhdessä astianpesuaineen ja erittäin kuuman veden kanssa takaa perusteellisen puhdistuksen.
Jos sinulla ei ole harjaa, on olemassa yksinkertainen kotitekoinen keino: riisi . Kourallinen riisiä, saippuaa ja kuumaa vettä auttavat poistamaan lian sisältä. Menetelmä on seuraava: ravista pulloa voimakkaasti korkin kanssa muutaman minuutin ajan. Jotta prosessi olisi tehokas, avaa korkki ajoittain ja ravista pulloa, jotta paine ei nouse sisällä.
Suositellaan myös perinteisiä keittiövälineitä, kuten ruokasoodaa ja valkoviinietikkaa . Tässä tapauksessa menettely on seuraava: sekoita ruokalusikallinen kutakin ainesosaa, täytä astia noin kahdella kolmasosalla kuumaa vettä ja sekoita lusikalla. Varotoimenpiteenä älä sulje kantta tämän reaktion aikana, ja huuhtele astia muutaman minuutin kuluttua useita kertoja poistaaksesi vesijäämät ja jälkimaku. Kiinnitä huomiota myös tulpien . Kun tulpat on asennettu, upota ne lasiin, jossa on ruokasoodaa ja etikkaa, koska nämä aineet poistavat mikrobit tehokkaammin.
Muita kaupallisia vaihtoehtoja ovat hammasproteesien desinfiointitabletit . Nämä tabletit sopivat hyvin myös pullojen desinfiointiin: laita yksi tai kaksi tablettia täytettyyn astiaan, jätä muutamaksi tunniksi ja huuhtele sitten huolellisesti kuumalla saippuavedellä. Jotkut uudelleenkäytettävät pullot voidaan kuitenkin pestä astianpesukoneessa . Tällöin on parasta laittaa ne ylösalaisin alahyllylle, jotta vesisuihku osuu suoraan niiden sisään. Laita korkki ruokailuvälinekoriin, jotta kaikki osat desinfioituvat.
Yksi aliarvioitu, mutta yhtä tärkeä puhdistettava alue on pullon ulkopinta. Tämä on erityisen tärkeää käsin käytettävien astioiden osalta, koska mikrobit voivat lisääntyä myös niiden ulkopuolella. Riera täsmensi kuitenkin, että huomiota ei tarvitse kiinnittää vain uudelleenkäytettävissä termospulloissa kertyviin mikro-organismeihin: ”Automaattisissa kahvinkeittimissä (joskus niissä, joita ei käytetä viikkoihin) tai teekannuissa, joissa vesi lämmitetään ja jäähdytetään jatkuvasti”, asiantuntija totesi ja korosti, että seisova vesi edistää bakteerien lisääntymistä.